Tot la înțelepciunea străbunilor noștri latini ne întoarcem când suntem în impas. Cât de actuală mi se pare categorisirea lor (care altădată mi se părea cam simplistă) din dictonul: ‘mens sana, in corpore sano’, nu mai trebuie demonstrat. Nici măcar interogat. Ceea ce mă uimește la oamenii din jurul meu, uneori chiar la cei pe care-i cunosc bine, este cât de greșit se pot alimenta, fiecum, necontând nici cât negru sub unghie ce bagă în ei.
Ce facem azi pentru a ne menține sănătatea corporală și respectiv sănătatea minții?
Imi propun să diseminez, dacă mai au nevoie de asta, și se pare că da, informații utile despre alimentația sănătoasă.
Mă scoate din sărite atitudinea acelora care nu mănâncă decât ceea ce au fost tradițional învățați să mănânce și nici nu au curiozitatea de a încerca un stil sănătos de alimentație (pe cât posibil, în condițiile în care e foarte greu să mai găsești alimente naturale și obținute prin agricultură ecologică).
Ce alimente sunt extrem de dăunătoare:
1) ulei rafinat de floarea soarelui și cel rafinat de măsline obținut din pastă de măsline (în original: ‘di sansa di oliva’) sau din resturi de măsline (în original: ‘pomace’);
2) pâinea albă;
3) zahărul alb;4) produse de patiserie și de fast food-uri;
5) băuturi carbogzoase, gen coca-cola, pepsi, mirinda etc
6) prăjituri produse în cofetărie și dulciurile gen acadele, bomboane mentolate sau cu fructe, tabletele – false ciocolate – care nu au incluse în conținut nici un gram de cacao;
7) margarina;
8) carnea de origine incertă, cum este cea din mezeluri (salam-uri, parizere) și carnea de porc;
9) conservele de peste în ulei;
10) supele instant de orice fel;
Recomand tuturor celor care vor să afle mai multe detalii despre cum e bine să te hrănești studiile elaborate de patru cercetători francezi, făcând parte din Fundația dr. Catherine Kousmine. Majoritatea informațiilor științifice de acolo le-am preluat.
Cartea se numește ‘Cei cinci stâlpi ai sănătății’, Edit. Pro și Tipografie, București, 2008. Principalul autor este dr. Philippe Gaston Besson. struguri
E la fel de important să știi ce sursă de cunoaștere creditezi.
Un cercetător care își publică rezultatele sau o fițuică de popularizare, pe toate gusturile. O revistă specializată în probleme de nutriție sau revista ‘Taifasuri’ ?
Atenție, deci, la sursa care emite informația, dacă vreți să fiți cât mai aproape de adevăr și de ceea ce este verosimil, autentic.
//
//

4 răspunsuri to “Mens sana in corpore…”

  1. Elisa Says:

    E super blogul dv., imi place mult ce si cu scrieti ! Intr-o zi sper sa ma mai ocup si eu putin de-al meu :))
    Va invit pe grupul „Journalisme culturel européen” :

    http://www.facebook.com/home.php?sk=group_141165572610231&id=150899788303476&notif_t=like
    ––––
    sau/si pe grupul „Hora Romaniei”
    pe facebook ma gasiti: Elisabeth hHchet

    Pe curand si numai bine ! 🙂

    Cu prietenie, Elisa

    1. tagore6699 Says:

      Mulțumesc frumos pentru apreciere! Voi încerca să dau curs, cât mai repede cu putință, amabilei dvs. invitații.

  2. Alina Says:

    Mmm..daca stai sa te gandesti nu mai sunt asa de sanatoase nici macar fructele sau legumele. Plus ca fiecare nutritionist are parerea lui pe care (evident) o tine pe a lui sus si tare si nu prea mai stii ce sa crezi si implicit sa mananci…

    1. tagore6699 Says:

      Mulțumesc de vizită, Alina. Da, ai dreptate, aproape nimic nu mai e bun de mâncat în jurul nostru. Deși tristă perspectiva, e realistă și nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Tot ceea ce vine din UE este contrafăcut, iar substanțele injectate sunt extrem de suspecte, mortale, chiar fatale. Se vorbește de Codex Alimentarius (sau noua ordine alimentară) și de organizații subterane cu uriașe interese financiare, cărora puțin le pasă că sunt copii ce se îmbolnăvesc de leucemie sau alt fel de cancer, mâncând ceea ce nici cea mai măruntă bacterie nu acceptă ca masă. Cum putem cunoaște ce este sănătos, în materie de fructe? E simplu. Dacă cireșele, prunele, merele etc au viermi, atunci ele sunt sănătoase pentru corpul nostru și au fost crescute organic și nu…cu chimicale, hormoni de creștere, conservanți și soluții de dublare a greutății.

Lasă un comentariu