Promisesem să revin din când în când cu câte o rețetă, vegetariană, care se face ușor, rapid, e necostisitoare, sănătoasă și hrănitoare. Și dacă un popor întreg (indienii) e vegetarian, ducând-o bine mersi, dacă ni se recomandă să consumăm în proporție de 80% legume proaspete, fructe și cereale, atunci cred că rețetele de genul acesta sunt binevenite.
Aveți nevoie de 1,5 l de apă pe care le puneți la fiert cu puțină sare și cu jumătate de kg de mălai grișat, lăsând aproape 15 minute să fiarbă. In timpul fierberii adăugați 6 linguri de zahăr brun de trestie (puteți pune doar 3-4 in timpul fierberii). După ce o luați de pe foc puneți pe rând în ea așa: 80 ml ulei extravirgin de porumb sau floarea soarelui sau de orez sau de samburi de struguri, 100 – 150 gr. de semințe (la alegere: de floarea soarelui, de dovleac, de in) sau 200 gr. nucă sau 150 gr. alune crude, încă 3-4 linguri de zahăr de trestie (sau 3-4 linguri de miere, dacă preferați), 200 gr. stafide (sau 100 gr. papaya tăiată felii micuțe sau curmale cubulețe). Eu mai pun (fără să fi fost în rețeta originală): o linguriță de scorțișoară, jumătate de linguriță de coajă de portocală sau lămâie rasă, puțină esență de vanilie și încă un pic de sare (care potențează gustul dulce al preparatului). Se amestecă zdravăn totul și se pune într-un vas termorezistent la cuptor pentru vreo 45 – 50 de minute, după ce în prealabil ați uns vasul și ați pus deasupra un ou bătut (nu este necesar, doar dacă vreți, puneți și oul).
Se consumă cu lapte bătut (Zuzu e delicios!) pe deasupra sau cu smântână. Poate fi servit ca fel al doilea sau, dacă vreți, ca desert.
Vă asigur că odată ce ați mâncat o felie din bundinca acesta de mămăligă (rețeta originală poartă denumirea de: budincă de mămăligă cu stafide și nuci), nu veți mai dori să serviți nimic în plus.
12/03/2010
Budinca de mamaliga
Posted by tagore6699 under Rețete culinare | Etichete: budincă de mămăligă, cereale, floarea soarelui, legume proaspete, mălai grișat, mămăligă, nuci, stafide, ulei de orez, ulei din sâmburi de struguri, ulei extravirgin |[7] Comments
26/03/2010 at 9:03 am
În lipsa uleiului extravirgin, se poate utiliza o bucătăreasă idem?
26/03/2010 at 9:36 am
Bucătăresele idem uleiului virgin, ori greșesc ingredientele și pun șoricioaică în loc de zahăr (de emoție!), ori îți servesc o mămăligă neagră ca fundul tuciului, de numai dietetică nu se va numi mâncarea, ori, pur și simplu, ca să dea randament, trebuie să te ocupi tu mai întâi de ele și să renunți la mâncare…
23/03/2010 at 9:48 am
Fără un ciolan afumat, nu e otrăvitoare?
24/03/2010 at 2:46 pm
Pentru carnivori, cred că da…Acum, lăsând gluma la o parte, tocmai asta e ideea, că putem mânca hrănitor fără afumături, grăsimi și…porc.
28/03/2010 at 7:37 pm
Din păcate, am învăţat obligat de regim să accept şi lipsa porcului din blid!
23/03/2010 at 8:45 am
Am o fac si eu si asa sunt vegetarian demult 🙂
24/03/2010 at 2:56 pm
Hm, e bine că poți fi vegetarian. Eu încă n-am reușit, adică nu pot renunța la pește și, din când în când, un pui. Rețeta asta nu cere mult timp, este ușoară, necostisitoare și extrem de hrânitoare.