Promisesem să revin din când în când cu câte o rețetă, vegetariană, care se face ușor, rapid, e necostisitoare, sănătoasă și hrănitoare. Și dacă un popor întreg (indienii) e vegetarian, ducând-o bine mersi, dacă ni se recomandă să consumăm în proporție de 80% legume proaspete, fructe și cereale, atunci cred că rețetele de genul acesta sunt binevenite.
Aveți nevoie de 1,5 l de apă pe care le puneți la fiert cu puțină sare și cu jumătate de kg de mălai grișat, lăsând aproape 15 minute să fiarbă. In timpul fierberii adăugați 6 linguri de zahăr brun de trestie (puteți pune doar 3-4 in timpul fierberii). După ce o luați de pe foc puneți pe rând în ea așa: 80 ml ulei extravirgin de porumb sau floarea soarelui sau de orez sau de samburi de struguri, 100 – 150 gr. de semințe (la alegere: de floarea soarelui, de dovleac, de in) sau 200 gr. nucă sau 150 gr. alune crude, încă 3-4 linguri de zahăr de trestie (sau 3-4 linguri de miere, dacă preferați), 200 gr. stafide (sau 100 gr. papaya tăiată felii micuțe sau curmale cubulețe). Eu mai pun (fără să fi fost în rețeta originală): o linguriță de scorțișoară, jumătate de linguriță de coajă de portocală sau lămâie rasă, puțină esență de vanilie și încă un pic de sare (care potențează gustul dulce al preparatului). Se amestecă zdravăn totul și se pune într-un vas termorezistent la cuptor pentru vreo 45 – 50 de minute, după ce în prealabil ați uns vasul și ați pus deasupra un ou bătut (nu este necesar, doar dacă vreți, puneți și oul).
Se consumă cu lapte bătut (Zuzu e delicios!) pe deasupra sau cu smântână. Poate fi servit ca fel al doilea sau, dacă vreți, ca desert.
Vă asigur că odată ce ați mâncat o felie din bundinca acesta de mămăligă (rețeta originală poartă denumirea de: budincă de mămăligă cu stafide și nuci), nu veți mai dori să serviți nimic în plus.

Anunțuri