licentiati_06302059Niște puncte pe câțiva ‘i’ trebuie puse.Teama de-a avea posesori de diplome fără acoperire, este o teamă de existență a formelor fără fond, nu-i așa? De unde rezultă că lucurile ar merge în gol, în sec și fără nici un avans cât de mic spre o altă treaptă a existenței individuale, mai întâi, și, mai apoi, colective.
Este cât se poate de adevărat că ‘robespierrii’ profesoratului n-au nici o șansă să impună ceva din rectitudinea evaluării, dacă nu au susținerea oficială a autorității școlare pentru care lucrează…Iar pentru susținerea oficială (director de școală, șef de catedră) contează mai mult banii care intră sau sunt aduși de prezența unui elev/ student în clasă/ sala de seminar.
De fapt, scandalul cu Spiru Haret nu este chiar un fum fără foc. In universitățile private, se naște și persistă cel mai neplăcut mod de a înțelege relația dintre finanțarea studiilor, însușirea serioasă a cunoștințelor și evaluarea profesorală. In căpușoarele încă adolescentine ale studenților privați s-a încuibat ciudata idee că ‘dacă mandea plătește, atunci mandea hotărăște ce notă primește!’ Pe de altă parte, gândiți-vă și la cum ar rămâne clasa de seminar goală, dacă ar fi picați aproape toți prin evaluări corecte! Cei mai mulți n-ar persista în pregătire, ci doar ar schimba o facultate privată cu alta mai permisivă…din acest punct de vedere.
Din păcate, cunosc întrucâtva ‘caii albi și breji’ ai universității incriminate de actuala conducere a ministerului învățământului (aflați, cum altfel?, în posturi de conducere), care nu fac cinste numelui glorios al patronimului lor, S. Haret, primul român care și-a dat doctoratul la Sorbona și l-a obținut în mod strălucit! Ei, vedeți, că învățământul românesc era chiar foarte bun, chiar și la începuturile lui, când încă nici măcar nu era atât de organizat ca azi…pot spune batâr că, vorba lui săracu’ nenea Iancu, aproape lipsea cu desăvârșire. E interesant de amintit că Spiru Haret a fost și primul ministrul al Cultelor și învățământului și, prin eforturile lui, s-a modernizat educația la toate nivelurile (primar, secundar, universitar). Ei, și acum să-mi spuneți mie: de unde și cum a putut învăța Spiru Haret atâta carte cât să-i impresioneze profund pe …sorboniști? Vă pot da și alte exemple, dar nu vă mai rețin.